ZAŠTO PRIRODNO FERMENTISANI SOJA SOS?

Jedan od zdravih trendova u poslednjih deset godina jeste konzumiranje soje, prvenstveno kao visokoproteinske opcije  za one koji su se odlučili da ne konzumiraju meso.

Pre svega, treba da naglasimo da soja sos potiče iz Azije  i nezaobilazan je deo recepata tradicionalne Azijske kuhinje. Medjutim, vremenom , soja sos, zbog svojih mnogih dobrobiti, postaje i nezaobilazan kondiment svih svetskih kuhinja. Tako, danas, na sos od soje gledamo kao na SVENAMENSKI dodatak za sve vrste kuhinja.

Mnogi recepti, čiji je sastojak soja sos, posebno naglašavaju svojstva prirodno fermentisane soje kao vrlo važnog učesnika u kreiranju zdravog obroka . Takođe, jasno ističu razliku u odnosu na hemijski proizveden sos.

 

Hemijski proizveden soja sos sadrži veliki broj supstanci, uključujući:

-Goitrogene

Kao i mnogo povrće, soja sadrži supstance koje mogu da blokiraju ili smanje proizvodnju hormona štitne žlezde, što utiče i na ravnotežu.

-Fitatnu kiselinu

Vezuje se za minerale u Vašem telu i uklanja ih. Preterana konzumacija hrane koja sadrži fitatne kiseline može da izazove manjak osnovnih minerala u telu.

-Oxalne kiseline

Visoka koncentracija oksalata može izazvati upale, neugodnost, a može sprečiti i apsorpciju kalcijuma, esencijalnog za zdravo funkcionisanje organizma

-Inhibitor enzima

Ove supstance blokiraju sposobnost prirodnih enzima da razgrade hranu i apsorbuju hranljive materije. Prekomerna konzumacija hrane koja sadrži ovu supstancu može dovesti do neuhranjenosti . Međutim, proces fermentacije razbija enzime, proizvodi fitaze koje neutrališu fitatne kiseline i smanjuju goitrogenična svojstva soje. Upravo zbog ovih promena, većina azijskih recepata za soju uključuju fermentaciju.

Osim toga, fermentisana soja se konzumira u manjim količinama. Smanjenjem unosa soje minimiziraju se negativni efekti ne ugrožavajući količinu unetih proteina kao ni ukus.

Zato, birajte prirodno fermentisanu soju!