Jaja su verovatno najpopularniji doručak na svetu! Statistički gledano, na svakih deset ljudi, dve osobe jedu jaja za doručak i to uglavnom uz tost, šunku i/ili slaninu.   Pošto smo već napravili fantastičan riblji „club sandwich“, vreme je da ovaj doručak obogatimo potpuno netradicionalnim, osvežavajućim receptom najpopularnijeg doručka!

I kroz ovaj recept, Luka Chef je vrlo jednostavnom idejom napravio potpuno zdrav balans sastojaka, upotrebom Kikkoman sosa od soje sa manje soli. Iako je kroz ovaj recept redukovan unos natrijuma u organizam, takođe je zadržan veoma visok nivo Umamija.  Takođe, Kikkoman sos od soje sa manje soli je na divan način omogućio fuziju voćne arome jagoda i arome dubokog mora u pečenoj morskoj algi. Svenamenski sos na delu!

Tofu „Wrap“ od jaja sa jagodama (2 porcije)

Sastojci:

  • Jaja (6 kom)
  • Pšenično brašno (25 gr)
  • Tofu sir (70 gr)
  • Kikkoman Terijaki sos sa pečenim belim lukom (10 ml)
  • Kikkoman sos od soje sa manje soli (8 ml)
  • Rukola (15 gr)
  • Žuta paprika (babura) (40 gr)
  • Crvena paprika (babura) (40 gr)
  • Tikvice (25 gr)
  • Patlidžan (25 gr)
  • Sveže Enoki pečurke (može i bukovača) (20 gr)
  • Svež Baby spanać (5 gr)
  • Susamovo ulje (2 ml)
  • Ulje od kurkume (5 ml)
  • Sveže jagode (50 gr)
  • Sojino ulje (za prženje) u spreju (5 ml)
  • Sveže mikro bilje (3 gr)
  • Suši Nori Alge (2 lista) (4 gr)
  • Svež prolećni sremuš (25 gr)
  • Asura za suši (1 kom)

Priprema: Tofu sir iseći u pravougaoni oblik, preliti sa Kikkoman Terijaki sosom sa pečenim belim lukom, pa marinirati 15-tak minuta u keramičkom ili staklenom sudu. Jaja umutiti, dodati brašno i sve dobro sjediniti da bude glatka smesa. Crvenu i žutu papriku iseći uzduž na 4 dela, odstraniti semenu ložu i semenke pa sve iseći na štapiće. Tikvicu i patlidžan oprati , odstraniti peteljke i iseći na krupnije štapiće. Jagode oprati, iseći na četvrtine sa sve peteljkom, a jedan manji deo bez peteljki staviti u blender zajedno sa Kikkoman sosom od soje sa manje soli. Umešati susamovo i sojino ulje, pa miksuru sipati u olijeru sa sprej pumpicom. Fluorescentno ulje od kurkume dobija se tako što se veoma mala količina kurkume u prahu meša sa sojinim uljem dok se ne dobije jednolična smesa.

Metod: Umereno zagrejan tiganj poprskati sojinim uljem za prženje i razliti umućena jaja. Zatim, sa obe strane, ispržiti da ni malo ne dobije rumenu boju, već ostane potpuno žuto. Jaja skloniti u stranu. U isti tiganj dodati miksure ulja sprejem i propržiti svo povrće sečeno na štapiće, začiniti Kikkoman Terijakiji sosom sa belim lukom. Kratko sotirati, pa skloniti sa strane. Tiganj vratiti na plotnu, pojačati temperaturu, poprskati miksuru susamovog i sojinog ulja, kratko propržiti cvetove pečurki, pa zatim sa svih strana grilovati mariniran Tofu sir. Ostaviti sa strane. Na radnu dasku postaviti suši-asuru zaštićenu streč folijom. Na nju staviti pržena jaja, pa list pečene suši nori alge.

Premazati Nori algu marinadom od jagoda i Kikkoman sosa od soje sa manje soli da dobro upije, a onda preko postaviti sveže listove sremuša, prženo povrće i grilovan Tofu. Pažljivo urolati i dotegnuti asurom. Odseći krajeve ravno, podeliti na dva jednaka dela, pa ukoso preseći svaki po sredini. Na servisni tanjir simetrično postaviti uspravno svaki wrap, garnirati svežim mikro biljem i kriškama jagode sa peteljkom. Dekorativno, na nekoliko mesta po tanjiru, nakapati fluoroscentnog ulja od kurkume.