Ni Karađorđeva šnicla joj nije ravna. Navikli smo na tradicionalno rolovano meso, bez mnogo mašte, sa već ustaljenim sastojcima. Uz Kikkoman, Luka Chef je ovim obožavanim receptom potpuno izašao iz svih okvira tradicionalnog, a napravio je rolovano meso! Upotrebljavajući dobar komad mesa, zdrave sastojke koje svakodnevno koristimo, izbacivši velike količine soli i oplemenivši jelo Kikkoman sosevima od soje, servirao je ovaj obrok u njegovom stilu. Lakoća i jednostavnost kojom i Vi to možete da uradite u stilu jednog celebrity chef-a, prikazana su ispod.

Kap mašte, nekoliko kapi Kikkomana i spremni ste!

Punjena goveđa šnicla (4 porcije)

Sastojci:

  • Svež Brokoli (60 gr)
  • Rukola salata (15 gr)
  • Radič Salata (15 gr)
  • Crvena paprika – babura (80 gr)
  • Svež Baby spanać (10 gr)
  • Baby šargarepa (40 gr)
  • Baby Tikvice (40 gr)
  • Prolećne Rotkvice (25 gr)
  • Sojino ulje za prženje (20 ml)
  • Sveže mikro bilje (5 gr)
  • Jestivo cveće (8 kom)

Šnicla:

  • Goveđa šnicla (900 gr)
  • Suve jabuke (50 gr)
  • Goveđa pečenica (dimljeno meso) (40 gr)
  • Kikkoman Ponzu Limun sos (15 ml)
  • Sake (15 ml)
  • Halumi sir (80 gr)
  • Pšenično brašno (40 gr)
  • Kukuruzni skrob (15 gr)

Rižoto:

  • Jasmin pirinač (225 gr)
  • Crni luk (100 gr)
  • Sojino ulje (za prženje) (20 ml)
  • Kikkoman sos od soje (20 ml)

U dubljem sudu na sojinom ulju propržiti celu glavicu luka da sa obe strane lagano porumeni, pa dodati opran Jasmin pirinač i glazirati ga uz neprestano mešanje, dok ne zaškripi pod špatulom. Naliti vrelu vodu u količinskom odnosu: 1 deo pirinča na prema 2 dela vode, začiniti Kikkoman soja sosom i dobro promešati. Zatim poklopiti, te na najslabijoj mogućoj temperaturi kuvati 20-tak minuta. Skloniti sa vatre i tako poklopljeno pustiti da se upola ohladi. Izvaditi glavicu luka, a kulinarskom viljuškom sa dva zuba promešati pirinač da se ujednači i podigne volumen, pa poklopiti i ostaviti da se hladi do serviranja.

Sos od kumina i soje:

  • Kumin u prahu (5 gr)
  • Crveni luk (100 gr)
  • Neutralna Pavlaka (350 ml)
  • Kikkoman sos od soje (20 ml)

Zagrejati dublji sud i naprskati sojinim uljem za prženje, pa dodati sitno seckani crveni luk. Naliti Kikkoman soja sos , dodati neutralnu pavlaku, , kumin u prahu i sve ukuvati uz povremeno mešanje do trećine početne zapremine. Skloniti sa strane na toplom mestu, do trenutka serviranja.

Sos od crvenog vina i soje:

  • Kikkoman sos od soje (25 ml)
  • Crveno vino (400 ml)
  • Sojin maslac (220 gr)
  • Neutralna pavlaka (300 ml)

U dublji sud sipati crveno vino. Kada provri, redukovati ga za 50% početne količine, dodati Kikkoman soja sos, neutralnu pavlaku i sojin maslac, pa sve ukuvati uz povremeno mešanje do polovine početne zapremine. Ostaviti sa strane na toplom mestu do momenta serviranja.

Priprema: Umešati Kikkoman Ponzu-Limun sos, Sake i malo vode i u toj mešavini macerirati (marinirati) suve jabuke 10-15 minuta u keramičkoj ili staklenoj posudi.

Goveđe tanko sečene šnicle, preko dvostruke streč folije veoma tanko izlupati čekićem za meso, vodeći računa da mesno tkivo ne ispuca. Na prednji deo šnicle postaviti veoma tanke listove govedje pečenice, na njih položiti macerirane suve jabuke, a na njih štapiće Haloumi sira.

Saviti ili uspraviti bočne ivice ka unutra, a onda lagano, uz pomoć špatule za meso rolovati goveđe šnicle.

Poprskati radnu dasku uljem i na njoj uvaljati i savršeno ‚‚zavariti” sve spojeve punjene šnicle. Ostaviti da odstoji pokriveno u frižideru punih sat vremena.

Brokoli odvojiti na male cvetove i kratko poširati u vreloj kipućoj vodi (1- 2 minuta) i odmah ga prebaciti u vodu sa ledom kako bi se zaštitio hlorofil od oksidacije i promene boje.

Baby šargarepu očistiti, pa ljuštilicom iseći uzduž na tanke listove. Ponoviti identičan postupak kuvanja kao i za brokoli.

Baby tikvicu oprati i odseći nožem dno i vrh, pa je ljuštilicom uzduž iseći na tanke listove i ponoviti postupak poširanja kao i u prethodnom slučaju, s tim da se ne sme kuvati duže od jednog minuta.

Iseći crvenu papriku na izdužene trouglove pa ponoviti isti proces kao i sa brokolijem.

Urolati u oblik cigare tako pripremljene tikvice i šargarepu i zajedno sa brokolijem i paprikom postaviti u sud sa vrelom vodom kako bi se brzo ugrejalo i održalo vrelim do momenta serviranja.

Metod: Na zagrejanom gril tiganju izgrilovati punjene govedje šnicle sa sve 4 strane, smanjiti temperaturu , poklopiti i dogrilovati još par minuta. Povremeno otklopiti i naizmenično okretati na suprotnu stranu.

Predlog za serviranje: Na topli pravougaoni servisni tanjir sipati malo sosa od vina i oštro pljesnuti kašikom po njemu, da napravi karakterističan „prskajući dezen“ po tom delu tanjira.
Na središni deo tanjira postaviti pravougaono, uz pomoć dve špatule, Jasmin rižoto. Na njega postaviti ukoso sečenu punjenu goveđu šniclu, a na drugom kraju tanjira postaviti posudu sa sosom od kumina.  Sa obe strane simetrično postaviti vruće rolnice od šargarepe i tikvica, trouglove crvene paprike i cvetove brokolija. Na samom kraju, postaviti svuda izmedju mikro bilje i jestivo cveće.