Опис
Riba kapelina (Mallotus villosus) je mala vrsta, čiji se raspon proteže kroz okeanske vode daleke severne hemisfere. Oni se hrane planktonom, rojevima krila I drugim malim rakovima. Populacije kapelina učestvuju u značajnim sezonskim migracijama, idući na jug zimi i u proleće prema obalama da bi se mrestile i na sever u leto i jesen do svojih hranilišta na vrhuncu svoje produktivnosti, u blizini arktičkih ledenih polova.
Zahvaljujući njihovoj rasipnoj reprodukciji, kapelina ima u izobilju u celom svom rasponu. Njihova vitka, vitka tela čine ih poželjnim užinom za ribe grabljivice, kitove, foke, lignje i morske ptice, čineći osnovu lanca ishrane koji omogućava procvat mnogim takvim većim vrstama (posebno bakalara, koji u velikoj meri zavise od kapelana kao izvor hrane). Takođe se komercijalno pecaju, uglavnom u potrazi za proizvodnjom ribljeg brašna, ali i zbog njihove poželjne ikre.
Ikra kapelina je opšte poznata kao Masago i nešto je manja i mekša od ikre leteće ribe, koja je najpoznatija kao Tobiko. Masago ima izuzetno sličan profil ukusa kao Tobiko, a zbog široko rasprostranjene dostupnosti kapelina i rezultirajuće niže cene, često se smatra adekvatnom zamenom za tobiko kao ukras ili glavni sastojak u popularnim japanskim jelima, kao što su sašimi, suši rolnice, kolači od rakova, fileti lososa i drugi morski plodovi. Dostupni u sedam različitih divljih vrsta (prirodna, narandžasta, vasabi, crvena, zlatna, crna i đumbir), ovi upečatljivi biseri savršeno će poslužiti kao prelep dodatak autentičnom domaćem sušiju i kanapeima.