Tonkatsu sos 1.8l

/, Sosevi, umaci, paste/Tonkatsu sos 1.8l

Tonkatsu sos 1.8l

Zemlja porekla: Japan

Tonkatsu sos pravi se dinstanjem voća i povrća i zatim dodavanjem sirćeta, šećera, soli i začina. Ovaj sos ima korene u engleskom Worchestershire sosu, ali ukus je vremenom menjan kako bi više odgovarao ukusu japanskog naroda. Ovaj sos postaje originalni japanski začin sa posebnom slašću, punoćom ukusa, kiselošću i gustinom.

Opis

Primarni sastojci ovog japanskog sosa su voće i povrće u koje se zatim dodaju sirće, šećer, so i mnogi začini. Kao posledica, produbljuje se bogatstvo ukusa i povećava apetit.

Japanski tonkatsu sos koristi mnogo voća i povrća kao što su paradajz i jabuke, što rezultira visoko viskoznim sosom koji je pogodan za duboko prženje, a ne čini hranu masnom i suvom.

Brand

Bulldog

Početkom dvadesetog veka, kada je zapadnjački način ishrane postajao sve popularniji u japanskim domovima, prodavnica po imenu "Misawaya" (današnji Bull-Dog Sos), osnovana 1902. godine proizvela je sos koji će odgovarati Japancima i japanskim ukusima, a da bude sličan Worcestershire sosu. Ne samo da je postao (tajni) sastojak svakom jelu, već je sada postao i nezaobilazan dodatak zapadnjačkim jelima kao što su odresci i fritirana (pržena) hrana. Popularnost "Bull-Dog" sosa je dalje uticala na razvoj Japanske kulture ishrane, a posebno se izdvojio Tonkatsu sos.