Опис
Tobiko je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje su neophodne za funkciju mozga i zdravlje krvnih sudova. Ikra takođe sadrži minerale, uključujući vitamin B12, D, cink i dijetetska vlakna, koji su važni za zdrav metabolizam, digestivni trakt, jake kosti i snažan imuni sistem.
Tobiko se obično koristi kao sastojak u Kalifornijskim rolnicama i kao dodatak raznim suši obrocima. Njegova živa boja i tekstura daju lepotu i privlačnost jelu. Ovaj predivan ukras jela takođe daje slanu zadimljenost sirovoj japanskoj kuhinji, a ako ćemo baš da maštamo, suva ružičasta vina napravljena od loze Grenache se lepo slažu sa Tobikom.
Leteće ribe su radoznala porodica zrakoperki koje žive uglavnom u morskim površinskim vodama, sposobne da brzo izlete iz vode i prelete značajnu udaljenost (50 do 400 metara) kroz vazduh zahvaljujući svojim aerodinamičnim telima i prevelikim perajima-krilima. Smatra se da su razvili ovu adaptaciju kako bi izbegli grabež drugih riba po cenu izlaganja manje uobičajenim grabežljivcima u vazduhu.
Uprkos tome što njeno uobičajeno ime može da implicira, ova riba se može naći širom svetskih tropskih i suptropskih voda, iako se najveće populacije nalaze u Atlantskom okeanu i Sredozemnom moru. Obično dostižu dužinu od 25 do 30 cm po zrelosti i smatraju se vrstama koje izazivaju najmanju zabrinutost u smislu statusa očuvanja.
Ikra ove ribe je sitna i hrskava, veća od ikre kapelina, ali manja od ikre lososa, i ispunjena je prijatno zadimljenog, blago slatkastog i blago slanog ukusa. U Japanu je cenjen kao ukusan ukras koji se obično koristi uz vrhunske sašimije, suši rolnice, kolače od rakova, filete lososa i druga jela od morskih plodova. Dostupan u četiri različite varijante (narandžasta, vasabi, crvena i crna), ovaj sićušni kavijar jarkih boja je savršen izbor za pravljenje autentičnog sušija kod kuće ili za ukrašavanje predjela i predjela.