Mnogima omiljeni roštilj – pileće belo meso u lepinji ili somunu – nakon ovog recepta otići će u zaborav, jer nikada do sada ova vrsta obroka nije ovoliko oplemenjena sastojcima i kreativnošću. Luka Chef pokazao nam je kako kreativni možemo biti sa našim omiljenim jelima, uz vrlo malo truda i ni malo muke, a Kikkoman nam je dramatično pojednostavio kompleksnost ukusa koje ovo jelo sadrži.

Pileći burger „Queen Marry“ (4 porcije)

Sastojci:

  • Dimljena Slanina ‚‚Pančeta” (40 gr)
  • Kikkoman Tamari sos od soje (bez glutena) (10 ml)
  • Rukola salata (20 gr)
  • Radič salata (20 gr)
  • Svež luk Vlašac (10 gr)
  • Crveni luk (90 gr)
  • Svež Baby spanać (20 gr)
  • Sojino ulje za prženje (15 ml)
  • Sveže mikro bilje (10 gr)
  • Jestivo cveće (8 pcs)
  • Krompir (700 gr)

BBQ Preliv:

  • Kikkoman Terijaki BBQ sos sa medom (40 ml)
  • Kukuruzni skrob (gustin) (10 gr)
  • Sojin Maslac (20 gr)
  • Voda (40 ml)

Burger:

  • Pileći file BK (900 gr)
  • Kikkoman Tamari sos od soje (bez glutena) (25 ml)
  • Soda Bikarbona (5 gr)
  • Kisela Voda (90 gr)
  • Pšenično brašno (35 gr)
  • Crni luk (100 gr)

Testo:

  • Pšenično brašno (600 gr)
  • Svež kvasac (10 gr)
  • Kukuruzno ulje (hladno ceđeno) (20 ml)
  • Mineralna voda (negazirana) (300 gr)
  • Kikkoman Tamari sos od soje (bez glutena) (20ml)

Kurkuma Preliv:

  • Kurkuma u prahu (5 gr)
  • Sojin Majonez (50 ml)

Priprema: Očišćen crni luk iseći na krupnije komade, dobro ga samleti u blenderu i kroz gustu cediljku procediti svu tečnost. „Đus“ od crnog luka sipati u posudu, zatvoriti i do upotrebe čuvati u frižideru na +4°C.

Pileće belo meso iseći na manje šnicle, izlupati ih čekićem za meso, a onda većim nožem seckati na način kao što se to radi za Tatar stek. U pripremljeno sitno seckano meso dodati sodu-bikarbonu,kratko izmešati , zatim dodati sve ostale sastojke, kao i „đus“ od crnog luka. Sve umesiti i sjediniti dobro, poklopiti i staviti u frižider da odstoji 2-3 sata. Zatim formirati 4 glatke sjedinjene loptice. Uz pomoć predvostručene streč-folije formirati deblje burgere. Naprskati ih uljem iz spreja i držati u frižideru pokrivene sve do upotrebe.

Kvasac potopiti u mlaku vodu uz prstohvat šećera i dodati malo brašna, fino umešati, poklopiti i sačekati da se uveća do 5 puta i počne da se peni. Zatim, u brašnu napraviti kupasto udubljenje, sipati revitalizovani kvasac i toplu mineralnu vodu, pa zamesiti čvrsto i glatko testo. Poklopiti ga i ostaviti da se uveća 2 do 3 puta. Premesiti ga nekoliko puta, pa oklagijom razviti okrugao oblik, prečnika 18-20 cm.

Sve sastojke za BBQ preliv umešati i staviti u dublji sud, dovesti pred ključanje. U zasebnom sudu, fino umešati malo vode i skroba, pa uz neprestano mešanje polako dodavati u BBQ preliv, da se ne stvore grudvice. Dovesti do tačke ključanja i kuvati tačno 1 minut nakon što provri. Skloniti sa vatre, dodati sojin maslac kako bi dobio sjaj i po potrebi procediti kroz veoma gustu cediljku. Kad se prohladi, presuti u skvizer i do serviranja držati na toplom mestu.

U malo vode umešati kurkumu u prahu, pa kad se rastvori, lagano umešati žicom za mućenje u sojin majonez. Ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi 30 minuta pre upotrebe. Očišćen krompir oblikovati pravougaonog oblika i iseći na krupne štapiće debljine 1,5cm. Nekoliko puta ih isprati vodom i ostaviti ih da odstoje u njoj oko 30 minuta.

Sve salate dobro ocediti nakon pranja i izdvojiti najmladje i nalepše listove.

Crveni Luk iseći na deblje krugove i izdvojiti pojedinačne kolutove, blago ih naprskati Kikkoman Tamari sosom bez glutena, uvaljati u kukurzni skrob i tako čuvati do prženja.

Slaninu iseći vrlo tanko oštrim nožem i poredjati na papir za pečenje – nakapati Kikkoman Tamari sos bez glutena, poprskati uljem iz spreja, poklopiti sa drugim papirom, te pritisnuti drugim plehom. Peći u rerni 20 minuta na 140° C. Zatim, Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Tek tada podići gornji pritiskajući pleh, a čips od slanine prebaciti u dobro zatvorenu plastičnu posudu.

Metod: Izgrilovati pileći burger, premestiti ga na testo i zatvoriti u krug, a sa svih strana pritisnuti da se istisne vazduh. Na vrhu ne sme da bude zatvoreno testo, a ivice testa prstima formirati u cik-cak. Peći u rerni na 200oC , 10-15 minuta.

Isečen krompir dobro ocediti, a po potrebi osušiti i u krpi, pa sve pržiti na plitkom ulju sa svih strana da dobije boju starog zlata. Pred kraj prženja, samo blago poprskati Kikkoman Tamari sosom bez glutena , poklopiti i skloniti sa vatre. Ostaviti tako poklopljeno da stoji nekoliko minuta do serviranja.
Sa crvenog luka pažljivo odstraniti višak skroba i ispržiti ga u vrelom ulju. Ocediti na visoko upijajućem papiru.

Na servisni tanjir, počev od centra, iz skvizera spiralno istisnuti spremljeni BBQ dressing do same linije ili bordure tanjira, zatim isto tako izmedju tih braon spirala pažljivo istisnuti u neprekidnom nizu preliv od kurkume , pa ga pritiskom jednog prsta u gumenoj rukavici kružnim pokretom utisnuti da popuni sav prostor izmedju tamnih BBQ spirala.
U centar te „spiralne dvobojne dekoracije“ postaviti tek ispečen Burger, a na sam vrh (deo bez testa) postaviti pržene kolutove crvenog luka, pa na njega – ukršteno složiti čips od slanine.

Sa leve i desne strane spiralno dekorisanog tanjira, od prženog krompira formirati oblik tvrdjave ili kule, a svuda po spirali simetrično rasporediti male cepane komadiće svežih salata, mikro-bilje kao i latice i cele cvetove jestivog cveća.