Ovo jelo inspirisano Bliskim istokom kombinuje delikatan ukus lososa sa začinjenim čilijem. Hrskave špargle, brokoli i tikvice daju dodatnu hrskavost.
Broj porcija: 2
Vreme pripreme: 15 min
Vreme kuvanja: 15 min
Vreme mariniranja: 30 min
Ukupno vreme: 60 min
Nutritivne vrednosti po porciji:
Energija: 2600 kJ/ 621kcal
Protein: 44 gr
Masti: 41 gr
Ugljeni hidrati: 21 gr
Sastojci:
- 300 g fileta lososa bez kože i kostiju
- 200 g zelenih špargli
- 150 g cvetova brokolija
- 200 g tikvica
- 1 veza mladog luka
- Ulje za kuvanje (npr. repica)
- 100 ml kokosovog mleka ili kokosovog krema
- 1 šaka tajlandskog bosiljka (opciono)
Sos:
- 3 cm svežeg đumbira
- 120 ml Kikkoman prirodno fermentisanog soja sosa
- 1 kašičica Massaman kari paste (ili crvene tajlandske kari paste)
- 1 kašika ribljeg sosa
- 1 kašika seckane limunove trave
- 1 kašika harisa paste
Ukrasiti:
- ½ limete
- Šećer po ukusu
Priprema:
1. Losos isecite na kockice.
2. Narendajte đumbir i dodajte Kikkoman soja sos, kari pastu, riblji sos, limunovu travu i harisu. Dobro promešajte, a zatim marinirajte losos u dobijenoj pasti oko 30 minuta. Zadržite preostalu marinadu.
3. Zelene špargle i brokoli isecite na male komadiće. Narežite tikvu na polumesece. Iseckajte mladi luk. Isecite tajlandski bosiljak i ostavite po strani.
Koraci pripreme u wok-u:
4. Zagrejte malo ulja za kuvanje u wok-u. Dodajte seckano povrće (osim mladog luka) i pržite oko 2 minuta. Izvadite iz wok-a. U isti tiganj dodajte losos i kratko pržite na jakoj vatri dok ne porumeni. Kada je riba ispržena sa svih strana, dodajte preostalu marinadu za losos, mladi luk i prženo povrće i pržite oko 1 minut. Na kraju dodajte kokosovo mleko i seckani tajlandski bosiljak i kratko propržite.
5. Poslužite sa pola limete i šećerom po ukusu.
ILI:
Priprema u tiganju:
4. Zagrejte malo ulja za kuvanje u tiganju. Dodajte losos i pržite na jakoj vatri dok ne porumeni sa svih strana. Izvadite iz tiganja.
5. U isti tiganj dodajte seckano povrće (osim mladog luka) i pržite oko 2 minuta. Dodajte preostalu marinadu za losos i mladi luk i pržite oko 1 minut. Na kraju dodajte kokosovo mleko, prženi losos i seckani tajlandski bosiljak i kratko propržite.
6. Poslužite sa pola limete i šećerom po ukusu.
Savet: Pržite ribu kratko kako bi sprečili da se raspadne u tiganju.