Kelj je prava superhrana. Sadrži mnogo vlakana i drži vas dugo sitim. Bogat je vitaminima A,B,C i K, mineralima i dr. hranljivim elementima. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Sastojci za 4 osobe:

1 veći crni luk, sitno seckan

2 kašike putera ili prečišćenog putera (ghee)

400 gr kelja (svež ili zamrznut)

250gr krompira

700 gr bujona od povrća

150ml pavlake za kuvanje

2 kašike Kikkoman prirodno fermentisanog sosa od soje

Biber i muškatni orah po ukusu

100gr seckane chorizo kobasice (ili neke druge suve kobasice po ukusu ako nemate chorizo)

⠀⠀⠀⠀⠀
⠀Priprema:

Iseckajte crni luk i propržite ga na puteru dok ne porumeni. U međuvremenu, operite kelj i sitno ga iseckajte. Oljuštite krompir i isecite ga na kockice. U luk dodajte chorizo i još malo propržite. Zatim dodajte bujon, kelj i krompir i sačekajte da provri. Smanjite temperaturu i krčkajte 20-ak minuta, odnosno dok krompir ne bude skuvan. Skinite sa šporeta i ispasirajte sa ručnim mikserom dok ne dobijete kremastu teksturu. Dodajte pavlaku, Kikkoman sos od soje, biber i muškatni orah. Dobro promešajte i služite vruće.⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Savet: Ova čorbica je idealna za zamrzavanje. Napravite duplu meru i zamrznite polovinu za neku drugu priliku! Čorba je sigurna u frižideru do 3 dana a u zamrzivaču do 2 meseca.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme kuvanja: 20-30 minuta