Kao poslednji recept našeg mini serijala, bićemo hrabri da napišemo da je ispred vas prava poslastica. U prethodnim receptima koje je kreirao naš Celebrity Chef, Dragan Lukić – Luka Chef, tako i u ovom, sam naslov već govori kolika je sinergija ukusa prisutna i igra svih mogućih aroma, te Vas jedno sasvim jednostavno roštiljsko jelo može u jednom zalogaju „bacati“ sa jednog na drugi kraj sveta. Da se ne biste izgubili u tom putovanju, i da bi Vam taj put protekao što jednostavnije, potrudio se i Kikkoman, koji svojim prirodnim sosevima savršeno veže i upotpunjuje sve arome u jedno kompaktno jelo, ističući kvalitet svakog sastojka.

Jagnjeći kebab na Kus-kusu i Ragu od 7 vrsta povrća (4 porcije)

Sastojci

Ragu:

Kikkoman Sos od soje (25 ml)
Crni Luk (80 gr)
Sojin Maslac (20 gr)
Sojino ulje (za prženje) (10 ml)
Susamovo ulje (5 ml)
Žute paprike (50 gr)
Crvena Paprika (50 gr)
Sveže sojine klice (ili marinirane) (50 gr)
Tikvice (50 gr)
Patlidžan (50 gr)
Enoki pečurke (ili Bukovača) (40 gr)
Paradajz pelat (350 ml)
Kumin u prahu (5 gr)

Kebab:

Jagnjeće meso BK (900 gr)
Kikkoman sos od soje (30 ml)
Sake (20 gr)
Sojino ulje za prženje (20 gr)

Kurkuma u prahu (5 gr)
Kus-kus (260 gr)
Svež Baby Spanać (10 gr)
Ulje od kurkume (10 gr)
Crni Susam (2 gr)
Beli Susam (2 gr)
Sveže mikro bilje (5 gr)
Jestivo cveće (8 kom)
Bambus štapići (uvijeni u vrhu) (8 kom)

Priprema: Umešati Kikkoman soja sos i Sake. Miksuru ostaviti na sobnoj temperaturi u staklenom sudu da stoji do upotrebe.

Jagnjeće meso iseći na jednake kocke veličine 2 x 2 cm. Naliti miksurom Kikkoman soja sosa i Sakeaa i meso mešati i gnječiti sve dok se sva tečnost ne apsorbuje i meso postane lepljivo. Presovati u ravnu jednoličnu masu, prebaciti u keramičku ili staklenu posudu i pokriti streč folijom po samoj površini mesa. Pritisnuti rukama da se istisne sav preostali vazduh ispod streč folije, poklopiti posudu i premestiti meso u frižider da odstoji najmanje 12 sati ili „Preko Noći“.

Svo povrće oprati i dobro ocediti. Paprike raseći , odstraniti semenu ložu i semenke. Patlidžanu i tikvicama samo odseći dno i vrh. Svo povrće iseći na kocke 1,5 x1,5 cm, osim crnog luka koji treba iseći nešto sitnije.

Izmešati crni i beli susam i na umereno zagrejanom tiganju „na suvo“ ga pržiti par minuta, da zamiriše, ali da beli susam ni malo ne promeni nijansu na tamno. Ohladiti do sobne temperature u sudu u kome se suvo pržio, pa dodati susam u ujle od kurkume i čuvati ga zatvoreno na sobnoj temperaturi do upotrebe.

Paradajz pelat umutiti blenderom. Kus-Kus samo preliti vrelom kipućom vodom u kojoj je na samo par sekundi kratko proključala kurkuma sa dodatkom vrlo male količine Kikkoman soja sosa. Poklopiti i ostaviti 20-tak minuta da stoji na sobnoj temperaturi.

Metod: U dobro zagrejan dublji sud naprskati miksuru ulja, dodati crni luk i pržiti ga dok mu ivice ne postanu prozirne. Zatim, naprskati još miksure ulja, dodati svo ostalo povrće i uz neprestano mešanje kratko upržiti. Naliti Kikkoman soja sos i kratko mešati da se apsorbuje u povrće, pa dodati paradajz pelat ili pasatu.

Ukuvati uz povremeno mešanje, dok se ne zgusne. Prema ukusu dodati još malo Kikkoman soja sosa i sojinog maslaca, pa skloniti sa strane da stoji do serviranja. Na zagrejanom gril tiganju ili na roštilju na ćumur ili plin, izgrilovati podjednako sa svih strana jagnjeće meso, nanizano na bambusove štapiće kao kebab. Poklopiti i skloniti sa strane da odstoji do serviranja. Na sredinu zagrejanog tanjira postaviti Kus-Kus, napraviti manje udubljenje i u njega usuti ragu od 7 povrća.

Na njega ukršteno postaviti grilovan jagnjeći kebab. Dekorisati svežim mikro biljem i jestivim cvećem i okolo zaliti fluorescentnim kurkuma uljem sa crnim i belim susamom.