Soja sos – sos od soje jedan je od najpoznatijih ali i najstarijih dodataka jelima. Poreklom je iz Kine i pojavio se pre oko 2500 hiljade godina zahvaljujući budizmu i njihovom potenciranju vegetarijanske ishrane. Osmišljen je kao alternativa začinima mesnog porekla ali i kao način konzerviranja hrane. Prvobitno se proizvodio fermentacijom prepečenih zrna soje i pšenice. Iz ovog procesa, dobijala se slana kaša od fermetisanih zrna soje i pšenice koja je zajedno sa vodom činila prvi recept za sos od soje.

Hranljive Materije

Soja sos je veoma blagotvoran kondiment koji doprinosi dobrobiti našeg organizma jer sadrži raznovrsne hranljive materije. U njemu možemo naći proteine i vlakna koji su veoma potrebni našem ogranizmu ali takođe možemo naći i aminokiseline i lecitin koji između ostalog pomažu i regeneraciji oštećenih ćelija.

Pored ovih hranljivih materija, sos od soje nam omogućuje da vodimo zdraviji život. Nekoliko studija je pokazalo da sojini derivati mogu ublažiti simptome menopauze, artritisa, mogu poboljšati atletske performance, pomoći u skidanju kilograma i nivoa holesterola i triglicerida u organizmu. Ako ovo nije dovoljno, sos od soje takođe smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti i pomaže zadržavanju kalcijuma u kostima. Isto tako, sadrži veliki broj antioksidanata koji pomažu smanjenju štete u našim ćelijama.

Upotreba u kuhinji

U današnje vreme, sos od soje je poznat i cenjen u celom svetu a njegova primena u kuhinji praktično beskrajna.

Ako još uvek niste uvrstili sos od soje u vašu dijetu, dajemo Vam nekoliko saveta kako to da uradite.

Soja sos se najviše koristi:

  • Kao dodatak uz suši
  • Vašim supama i čorbama (mesnim, povrtnim, ribljim) daće posebnu aromu
  • Začinite njime vaše salate
  • Istaćiće ukus mesa i ribe, a može se koristiti i kao marinada
  • Savršen je uz grilovano i kuvano povrće
  • Idealan je uz pirinač

Kao što smo videli, soja sos može biti savršeno društvo svakom  jelu koje pripremimo. Usudite se da ga upotrebite!